Kumbh Mela in Allahabad, India: 120 miljoen bezoekers verwacht, waaronder ik.

Zoals ik al in mijn eerdere blogs schreef, is India de topbestemming als het gaat om het bereiken van een euforisch geluksgevoel. Als je gelukkig wordt van reizen, dan word je van reizen naar India echt über gelukkig. Dus ik vertrek deze week weer naar India om heel gelukkig te zijn. Waarschijnlijk hebben me de drie eerdere reizen naar India onbewust zo’n geluksgevoel bezorgd, dat ik steeds opnieuw een reis naar India boek. Soms is het een kwestie van een paar muis kliks en het opgeven van mijn gegevens. En dan heb ik per ongeluk weer een reis naar India geboekt.

Deze reis heeft als thema de Kumbh Mela. Dat is het grootste religieuze festival ter wereld. De hindoes wassen dan hun zonden weg in de rivier de Ganges. Een hele Kumbh Mela wordt 1x in de 12 jaar gehouden en een halve Kumbh Mela wordt 1x in de 6 jaar gehouden. De hele of de halve zegt niks over de grootte van het festival. Want ik ga nu naar Allahabad, waar de halve wordt gehouden en dit wordt grootste Kumbh Mela ooit. Ik vertelde de laatste weken aan geïnteresseerden dat hier zo’n 1 miljoen mensen bij elkaar komen, kan iets meer zijn. Ik vind 1 miljoen festivalgangers in een stad waar minder dan 1 miljoen mensen wonen, al heel wat.

Nu las ik op de BBC website een leuk artikel over feitjes rondom de Kumbh Mela. Er komen de komende 49 dagen 120 miljoen Hindoes naar Allahabad. Laat even 120 miljoen mensen tot je doordringen. Op 4 februari vindt het belangrijkste ritueel plaats en wie is daar bij aanwezig? Ik, zei de gek. Op die dag worden er 30!!!!! miljoen pelgrims verwacht. Dat is bijna twee keer de bevolking van Nederland, in een stad zoals Amsterdam, maar dan compacter. Dat wordt een gezellige boel. Er zijn het afgelopen jaar 300 km extra wegen aangelegd rondom Allahabad. Er zijn 122.000 Boels toiletten, 22.000 afvalcontainers, 30.000 extra politiemensen, 4200 luxe tenten. En dat op 1 km².

Ik ben wat gewend als het om verre reizen gaat. Maar dit wordt wel een dingetje om het zo te zeggen. Ik weet niet of Eric Terpstra, Floortje Dessing en Tom Waes dit al eens hebben mee gemaakt. Anders kan de NPO me inschakelen voor de volgende documentaire reeks. Met als thema de Kumbh Mela in Allahabad. Jullie lezen in mijn volgende blog hoe het is geweest.

Foto en bron: www.bbc.com en Getty Images