Culinaire wereldreis

Een goede reis is niet goed als er niet lekker gegeten kan worden. Smikkelen en smullen is mijn motto op reis. Wie mij goed kent, weet dat ik naast draaiboeken, things to see lijstjes, ook restaurant lijstjes maak. Het is een sport om op Google Maps en Tripadvisor de beste (vegetarische) restaurants te vinden in landen als Vietnam, India, Canada, Peru of in de stad New York. Een goede voorbereiding is het halve werk. In de tijd dat ik dat nog niet deed, kwam ik nog wel eens bedrogen uit.

Zo had ik me in Mexico verheugd op lekkere wraps en tortilla’s, maar bleek de werkelijkheid anders. Magere smakeloze bonenprutjes, slecht vegetarisch eten en op dag 10 trilde ik letterlijk van de honger. Ik stond op met honger en ik ging naar bed met honger. Op dag 12 kwam de vloek van Montezuma hier nog overheen en was ik zo slap als een vaatdoek met buikkrampen. Dit heeft ruim een week geduurd en toen ik thuis kwam, snakte ik naar lekker eten. Toen beloofde ik mezelf om voorafgaand aan elke reis goed uit te zoeken waar je lekker kunt eten en het niet op het toeval te laten aankomen of nog erger, op andere groepsgenoten.

In Vietnam kan ik je de beste restaurants en koffietentjes aanwijzen. Idem geldt voor Peru, New York en West-Canada. In Zuid-India heb ik de beste brownie met het romigste ijs ooit gegeten. Om niet de rest van de groep in dat hippe art café aan te treffen, trippel ik dan stiekem mijn hotelkamer uit, kijk om me heen of ik niemand zie en sluip langs de receptie door de straat op en loop met een kleine omweg naar mijn Tripadvisor tip, beoordeeld met een 4.8. (ga voor beoordelingen van een 4.5 en hoger en je zit altijd  goed). En zo zit ik dan aan de andere kant van de wereld hip te wezen en te smikkelen op een plek waarvan andere mensen denken dat de lijken en zwervers op straat liggen.

Deze zomer vierde ik mijn 25 jarig vegetariër jubileum in Vancouver en omgeving. In Vancouver is 40% van de jongeren onder de 30 vegan en ik was in de hemel op aarde terecht gekomen. Overal veel aanbod, goede restaurants, veel vegetarische restaurants en porties zo groot dat ik mezelf letterlijk volgepropt heb. Om te compenseren dat het 25 jaar geleden nog wel eens is voorgekomen dat ik een omelet of een kaassoufflé kreeg. Ik voel me dan net Erica in Erica op reis. Erica (Terpstra red.) smikkelt zich in de rondte tijdens haar reizen. Op elke lokale markt eet ze de meest vreemde dingen. Ze proeft en eet alles. Likt haar lippen er bij af en waggelt verder in landen zoals Laos, Brazilië en Taiwan.

Volgende maand mag ik weer heerlijk smikkelen in India, mango lassi’s drinken en mijn buikje rond eten bij buffetten vol met vega gerechten. Verder ben ik natuurlijk ook al begonnen met de culinaire voorbereidingen voor de roadtrip door de VS in de zomer van 2019. In Californië is het nog wel gemakkelijk om gezond en lekker te eten, maar hoe meer je het binnenland in gaat, hoe lastiger het wordt. En om niet elke dag een salade,  een burger of vette taco te eten, ga ik grondig op zoek naar alternatieven. Het is een sport om net die plekken te vinden die hoog worden beoordeeld en dan ook super goed blijken te zijn. Dus op naar culinair India en Verenigde Staten!